Sıcak havalarda beyin kanaması riskini azaltmak için birtakım önlemlerin alınması, bireylerin sağlığı açısından hayati öneme sahip…
Halk arasında ‘inme’ olarak bilinen beyin kanaması riskinin, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği yaz dönemlerinde yüksek tansiyona da bağlı olarak görülebildiğini kaydeden Nev Esentepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Mesut Heper, ölümcül sonuçlara neden olabilen bu riske karşı, sıcak havalarda tansiyonu yükseltecek her türlü etmenden mutlaka uzak durulması gerektiğini söyledi.
Çocukluk ve ergenlik döneminde de görülebiliyor
Ülkemizde her yıl, ortalama 5-6 bin kişinin beyin kanaması tehlikesiyle karşılaştığını aktaran Dr. Mesut Heper, “Beyin kanaması dediğimiz süreç, beynin içindeki atar damarlardan birinin yırtılması veya beyin damarı üzerinde bulunan ve anevrizma denilen balonun patlaması sonucu, beyin içinde kanama olmasıdır. Kanama gerçekleştiği zaman, esnek olmayan bir yapı olan kafatasının içinde bulunan beyin, içine dolan kanın oluşturduğu basınç altında kalarak ezilir ve buna bağlı olarak da çeşitli bulgular yaşanır. Beyin kanamaları genellikle ileri yaş hastalığı olmakla birlikte, çocukluk ve ergenlik döneminde de görülebiliyor. Yetişkin bireylerde en sık 50’li yaşlarda rastlanıyor. Özellikle yaz mevsiminde aşırı sıcaklara bağlı olarak beyin kanaması görülme oranı artmaktadır” dedi.
Belirtileri Nelerdir?
Beyin kanaması belirtilerine değinen Dr. Mesut Heper, “Beyin kanamalarının belirtileri bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluk olarak görülebilir. Beyin kanaması belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasar bırakabilir. Bu yüzden, beyin kanaması geçiren kişi fazla hareket ettirilmeden, en kısa sürede sağlık kuruluşuna götürülmelidir" dedi.
Bunlara Dikkat Edilmeli…
Dr. Mesut Heper son olarak, beyin kanaması riskinden korunmak için yapılması gerekenleri açıkladı.
Heper, "Aşırı sıcak saatlerde güneş altında uzun süre bulunmamak, bol sıvı tüketmek rahat ve pamuklu giysiler giymek, şapka takmak, kullanılan ilaçlar varsa aksatmamak, ağır egzersizden kaçınmak ve ağır yemekler yememek gerekiyor. Ayrıca tuz tüketimini azaltmak, hareketli bir yaşam ve tansiyonun da kontrol altında tutulması önemlidir” ifadelerini kullandı.
Popüler Yazılar
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...
- Nev Esentepe Hastanesi’nden ‘E...