Fzt. Merve Başardı, hastalığın tedavi edilmediği taktirde ilerlediğini belirtti. Başardı, lenfödemin kronik bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Her hastalıkta olduğu gibi erken dönemde başlayan tedavi ile başarı şansı yüksektir” diye konuştu.
Fizik tedavi ile hayat kalitesinde iyileşme sağlanıyor
Lenfödem hastalığına yönelik fizik tedavi ile hayat kalitesinde iyileşme sağlandığına dikkat çeken Fzt. Merve Başardı, şöyle devam etti: “Lenfödem tedavisi, lenfödem hastalık tanısı konulmuş ve herhangi bir tedaviyi engelleyecek başka bir rahatsızlık söz konusu değilse herkese uygulanabilir. Şişlik ne kadar az ve yumuşak ise tedavi başarısı da bir o kadar yüksek olacaktır. Sabır ve disiplinli bir tedavi ile güzel sonuçlar alınacaktır. Tedavinin bitiminden sonra da sık sık kontrollere gidip şişliğinin ölçülmesi gerekmektedir. Lenfödem tedavisi yapıldıktan sonra, hayat kalitesinde ciddi bir iyileşme görülür. Şişlik azaldığı için kişinin günlük yaşam aktivitelerine katılımı artar. Sosyal ortamlarda daha çok bulunur.”
Lenfödem tedavisini bilen fizyoterapistin, drenaj denilen ödemin lenf damarlarına geçişini sağlayacak uygulamanın yapıldığını belirten Fzt. Merve Başardı, “Daha sonra bandajlama ile bu geçiş devam ettirilir. Bandajlanan kol veya bacak ile yapılan egzersizler ile kaslar çalıştırılıp dolaşım arttırılır. Bu şekilde ödemin istenilen düzeye kadar inmesi sağlanır” diye konuştu.
Drenaj ve bandaj tedavisi sonrasında, basınç çorabı da denilen çorap tedavisine geçildiğini vurgulayan Fzt. Merve Başardı, “Bu çoraplar, özel ölçü gerektiren ve kişiye özel olan çoraplardır. Örüm tekniğinin de bilinen varis çoraplarından farklı olması nedeniyle özel ölçü çoraplar giyilmesi gerekir. Çorap tedavisinde egzersizler de yapılarak ödemin artmasının önüne geçilmeye çalışılır ve kontrollere gelinerek ödem ölçümü yapılır. Ödemde bir artış gözlenirse tekrar bandajlama ve drenaj tedavisine geçilir” açıklamasında bulundu.
Lenfödem tedavisinin uzun ve zahmetli olduğuna dikkat çeken Merve Başardı, ”Tedavinin erken dönemde başlanmasıyla hızlı ve güzel sonuçlar alınmaktadır. Nadir olarak uygulanmakta olan bu tedaviyi, hastanemizde gerçekleştirebilmekteyiz” dedi.
Popüler Yazılar
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...
- Tırnak batması tedavi edilmezs...
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...