Katarakt ile ilgili açıklamalarda bulunan Nev Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Tuncay Sezgin, rahatsızlığın daha çok orta yaş üstü kişilerde görüldüğünü ancak yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da ortaya çıkabileceğini söyledi.
Kataraktın kişide görme seviyesini ve kalitesini azalttığını ifade eden Sezgin, “Işığa hassasiyet, okuma zorluğu, sisli ve puslu görme, renklerde soluklaşma, gece görüşünde bozulma, çift görme, gözlük numaralarının sık değişmesi, giderek artan görme azlığı gibi şikayetler kataraktın belirtileri arasında yer almaktadır” dedi.
Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürüyor
Göz muayenesi sırasında mikroskopla gözün merceğinin değerlendirilmesi sonucunda hastalık tanısı konulduğunu dile getiren Sezgin, bu değerlendirmede kataraktın cinsi, yoğunluğu ve diğer hastalıkların da teşhis edilebildiğini kaydetti.
İleri yaşlarda görme bulanıklığının en önemli sebebinin katarakt olduğunu belirten Sezgin, “Rahatsızlık ilaçla ya da gözlükle tedavi edilemiyor. Oluşmuş olan kataraktın tek tedavisi ameliyat. Katarakt görme keskinliğini azalttığı için mutlaka tedavi edilmeli. Çünkü kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle ne kadar erken tedavi uygulanırsa o kadar iyi sonuçlar elde edilecektir” diye konuştu. Katarakt cerrahisinde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Sezgin, ameliyatın ortalama 10-15 dakika sürdüğünü söyledi.
Enfeksiyona karşı önlem alınmalı
Operasyondan sonra hastanede kalmaya gerek olmadığını ifade eden Op. Dr. Tuncay Sezgin, “Katarakt ameliyatının ardından özellikle ilk günlerde enfeksiyona karşı önlem alınmalı. Bu nedenle ellerin sık sık yıkanması, ilaçların düzenli kullanılması, göze ilaç damlatılırken ellerin temiz olması gibi konularda hassas davranılması gerekmektedir. Diğer yandan herhangi bir kızarıklık, ağrı, sulanma gibi şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir” dedi.
-
Op. Dr. Tuncay Sezgin Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...
- Nev Esentepe Hastanesi’nden ‘E...