Gebelik takip süreci sağlıklı bebek, sağlıklı anne ve sağlıklı bir doğum için oldukça önemlidir. Nev Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, gebelik takibinin önemi ve gebelik takibinde uygulanan işlemler hakkında bilgi verdi.
Gebelik takibi hakkında anne adaylarını bilgilendiren Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer; “Gebelik takibi gebeliğin başından doğum sonrasına kadar anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne-babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle ilgili olası sorunları önlemek veya tespit etmek amacıyla yapılan muayenelerdir. Gebelik planlaması yapan anne, gebelikten önce doktora başvurduğunda, ilk olarak kişiye çeşitli tahliller yapılır. Örneğin, annede kansızlık varsa gebelikten önce önlem alınır. Annenin kızamıkçık veya benzeri enfeksiyon hastalıkları geçirip geçirmediğine bakılır. Eğer anne kızamıkçık geçirmediyse, hamilelik döneminde çok dikkatli olunması gerekir. Ayrıca anneye ilaç, sigara ve alkol kullanımı konusunda bilgi verilir. Gebelik planlayan bütün kadınlara, NTD (nöral tüp defekti) proflaksisi için önerilen proflaktik dozda folik asit vitamini başlanır. Riskli yörelerde hemoglinopatiler, kistik fibrozis gibi hastalıklar için taşıyıcılık araştırılır” dedi.
‘Kullanılan İlaçlar Takip Edilir’
Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, gebelik sürecinde uygulanan gebelik takibi hakkında da bilgi verdi. Korkmazer, “Normal bir gebelik sürecinde, doktorunuz sizi hemen hemen ayda 1 kez muayene için çağırır. Annenin tansiyonu ve kilosu ölçülür. Bazı aylarda yapılması gereken tahliller yapılır. Bebeğin kilosuna ve genel sağlık durumuna ultrason ile bakılır. Bebekte anomali varlığı araştırılır ve bunun için özellikle 5’inci ayın sonunda, hasta ayrıntılı ultrasonografiye yönlendirilir. Doğuma yakın dönemde yapılan muayenelerde annenin doğum yolu ve kemik yapısı vajinal muayene edilerek bebeğin duruşuna ve kilosuna göre kıyaslanır ve normal doğumun mümkünatı konusunda, yaklaşık bir tahmin yürütülür. Annenin beslenmesinin aşırı yetersizliği söz konusu olmadığı sürece, her gebeye rutin multivitamin desteği önerilmemektedir. Gebelikte kullanılan ilaçlar ve vitaminler takip edilir” şeklinde konuştu.
Kan Uyuşmazlığı da Gözetiliyor
Korkmazer, “HBsAg anne adayının hepatit (sarılık) geçirip geçirmediğini saptamak için yapılır. Eğer anne adayında HBsAg (+) ise, doğum sırasında bebeğe geçme riskini önlemek için doğumdan hemen sonra bebeğe hiperimmünglobulin ve aşı yapılmalı, aşı doğumdan sonraki 2 ve 6. aylarda tekrarlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın önerisi ile tüm yeni doğanlara Hepatit B aşısı yapılmaktadır. HBsAg (-) olan gebelere, hastalığa karşı koruyucu olarak Hepatit B aşısı yaptırmaları önerilir. Ayrıca, kan uyuşmazlığı olan gebelerde uyuşmazlık iğnesi ortalama 27-28 haftada yaptırılır. Ayrıca gebeliğin 7’nci haftasından itibaren herhangi bir dönemde yaşanacak vajinal kanamalar sonrası ve amniyosentez sonrası bu iğne rutin uygulanmalıdır” dedi.
‘Her Anne Adayı Takipte Olmalı’
Gebelik boyunca, tüm tetkiklerin eksiksiz yapılmasının önemi hakkında konuşan Korkmazer, “Gebelik takibi, doğum esnası kadar önemli. Mutlaka her anne adayı takip altında olmalı ve gebeliğin her haftasında yapılması gereken tüm tedaviler uygulanmalıdır. Anne adayları, hem bebeğinizi, hem kendinizi takip edin” ifadelerini kullandı.
-
Op. Dr. Neşe Solak Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- AIDS hastalığı tüm dünyada hız...
- Safra kesesi taşları neden olu...
- Hamilelik belirtileri nelerdir...
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...