Nev Sağlık Grubu
EN
Çocuklarda el, ayak, ağız hastalığına dikkat!

10 yaşın altındaki çocuklarda görülen el, ayak, ağız hastalığının özellikle yaz ve erken sonbahar mevsiminde görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Naile Gasımova, lezyonların el, ayak ve ağızda görüldüğünü, ağızda görülen lezyonların hızla patlayarak gri, sarı renkte 2-5 mm çapında ülserasyonlar meydana getirdiğini belirtti.

Halsizlik ve baş ağrısı hastalığın semptomları arasında

El ayasında ve ayak tabanında döküntü şeklinde görülen hastalığın, bu bölgelerde etrafı eritemli vezkülo-papüler lezyonlar oluşturduğunu ifade eden Gasımova, lezyonların kaşıntısız ve ağrısız olduğunu ancak hastalığın çocuklarda halsizlik, baş ağrısı ve subferil ateş gibi şikayetler meydana getirdiğini belirtti.

Hastalığın en önemli etkeni “Coxsackievirus A16” olarak nitelendirilir

Gasımova, hastalığın en önemli etkeninin “Coxsackievirus A16” olarak nitelendirildiğini belirtirken, şikayetlerin genellikle 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileştiğini söyledi. Tedavinin semptomatik olduğunu, analjeziklerin, ağız bakımının ve sıvı alımının artırılmasının iyileşme sürecinde önemli rol oynadığını vurguladı.

Enfeksiyonun engellenmesinde en önemli yol bulaşın önlenmesidir

Günümüzde bu hastalığa karşı geliştirilen bir aşı olmadığını ifade eden Gasımova, enfeksiyonun engellenmesinde en önemli yolun bulaşın önlenmesi olduğunu, temel bulaş yolunun ağız ile olmasından dolayı ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Gasımova, alınabilecek önlemleri; besinleri iyi temizleyerek tüketmek ve virüsün bulunabileceği yüzeylere temas sonrası el hijyenine dikkat etmek olarak sıraladı ve ellerin yüz bölgesiyle teması konusunda hassas olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çocuklar için yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası ve halka açık ortamlarda yüzeylere temas sonrası el yıkama alışkanlığının kazandırılması en önemli tedbirlerden biri olduğunu söyleyerek de sözlerine son verdi.