Vücudun herhangi bir yerinde görülebilen benler, toplum genelinde çoğu kez zararsız olarak düşünülse de benlerin renk ve yapısında yaşanabilen olası değişiklikler, ciddiye alınmadığı takdirde farklı sorunlara da yol açabiliyor.
Kimi zaman doğuştan gelen, kimi zaman da sonradan oluşarak, vücutta nokta şeklinde ortaya çıkan benler, güneş ışınlarının zararlı etkileri ile birlikte artış gösterebilirken, Nev Esentepe Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Bölümü’nden Uzm. Dr. Adnan Öbek yaptığı açıklama ile birçok kişide görülen irili ufaklı bu benlerin çoğu zararsız olsa dahi bazılarında cilt kanseri riski olma ihtimalinden dolayı erken müdahalenin önemine dikkat çekti.
Benler üzerindeki renk ve yapısal değişikliklerin mutlaka önemsenmesi gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Adnan Öbek, bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması gerektiğini ifade etti.
Cerrahi Operasyonun Zararı Yok
Birçok kişide, benlere yönelik cerrahi girişim uygulanmasıyla birlikte benlerin farklı noktalara yayılabileceği veya kötü huylu hale dönüşebileceği yönünde yanlış bir inanışın olduğunu ifade eden Dr. Öbek; “Vücutta bulunan ben, eğer riskli bir durumdaysa vakit kaybetmeden bulunduğu noktadan çıkarılması gerekiyor. Benin yapısı asimetrikse, çevresinde düzensizlik söz konusuyla, açık veya koyu kahve, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa, benin çapı 5 mm’den büyükse, üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, bunlar dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan ‘Malign Melanom’ lezyonlarına işaret olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor” dedi.
Operasyon Günlük Hayatı Etkilemiyor
Vücuttaki benlerin temizlenmesi sürecine de değinen Dr. Adnan Öbek; “ Benlerin çıkarılması işlemi lokal anestezi şeklinde, oldukça kolay işlemler olup, hastanın günlük hayatını etkilemiyor. Patoloji sonucuna bakılan hastalarda, eğer melanom tanısı konulmuş ise ek bir cerrahi müdahale gerekebiliyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerin, melanom için bir kez deri muayenesi olması faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
-
Uzm. Dr. Adnan Öbek Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...
- Nev Esentepe Hastanesi’nden ‘E...