Nev Sağlık Grubu
EN
Kolon kanseri önlenebilir bir hastalıktır

Kolon kanseri ile ilgili açıklamalarda bulunan Nev Anadolu Hastanesi Yöneticisi ve Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. İrfan Uruç, rahatsızlığın kalın bağırsakta tümör büyümesi ile meydana geldiğini söyledi.

Yaşam tarzı, çevresel etkenler ve genetik faktörlerin hastalıkta etken olduğunu belirten Uruç, “Ailede kolon kanseri olan bir kişi varsa diğer aile bireylerinin de kontrolleri ihmal etmemesi gerekiyor. Çünkü ailesinde birinci ve ikinci derece akrabalarda kalın bağırsak kanseri ve polip hikayesi olanlar risk grubundadır” dedi.

Erken teşhis ile kanser hücrelerinin yayılmadan önce saptanmasına dikkat çeken Uruç, aksi takdirde hücrelerin en yakın bölgelere yayılabileceğini kaydetti.

Belirtilere dikkat!

Kolon kanserinin birçok belirtisi olduğunu dile getiren Uruç, “Bağırsak hareketlerinin değişmesi (ishal veya kabızlık), dışkıdan kan gelmesi ve kıvamında değişiklik, gözle görünür şekilde şişlik, karın ağrısı, gaz sıkıntısı, sürekli dışkılama dürtüsü, bağırsak hareketleri sırasında ağrı, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı gibi şikayetler dikkate alınmalı. Bu belirtilerin olması durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmeli” dedi.

En kısa zamanda gerekli testlerin yapılması gerektiğine değinen Uruç, konulan teşhise göre tedaviye başlanacağını söyledi.

Kolonoskopi yapılmalı

Kolon kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Uzm. Dr. İrfan Uruç, şunları kaydetti: “Kalın bağırsak kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilse de hastaların yüzde 90’ından fazlası 40 yaşın üzerindedir. Bu yaştan sonra her 10 yılda bir kolonoskopi yapılmasını öneriyoruz. Her kolon kanseri mutlaka bir polipten köken alır. Bu nedenle kolon kanseri düzenli kolonoskopi ile önlenebilir bir hastalıktır” şeklinde konuştu.