Bu tıkanıklık farklı seviyelerde farklı sorunlara da yol açabilirken, özellikle karaciğer, safra yolları ve pankreas hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan ERCP yöntemi, hastanın günlük hayatına hızlıca dönmesini sağlama ve ameliyatsız oluşu gibi avantajları sayesinde, en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor.
ERCP yöntemiyle yapılan safra kesesi ameliyatının detaylarını aktaran Nev Esentepe Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. İrfan Uruç, safra yolundaki taşların kapalı yöntem (ameliyatsız) şekline çıkarılmasını ve hastanın çok kısa zamanda taburcu olup, sosyal hayata geri dönüşünü sağlayan bu yöntemin, verimli sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.
ERCP'nin ileri endoskopi uygulaması olduğunu belirten Dr. Uruç; “Bu yöntemde, işaret parmağı kalınlığındaki ucunda kamera olan bir tüp sayesinde, ağız yoluyla safra kanalının ince bağırsağa boşaldığı noktaya kadar ilerlenmektedir. Tüpün ucundaki kamera ile yapılan tüm işlemler ekrandan izlenebiliyor. ERCP yöntemi sayesinde, özellikle safra taşının ince bağırsağa düşürülmesinde büyük kolaylık sağlanmaktadır. İşlem oldukça kısa sürede gerçekleşiyor. Operasyon sırasında cerrahi işlem uygulanmadığı için de hasta takip durumuna göre, aynı gün veya ertesi gün taburcu edilebilmektedir” dedi.
ERCP‘ye Hazırlıkla İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler!
ERCP yaptırmadan önce hastaların dikkat etmesi gereken bazı konular olduğunu da vurgulayan Dr. İrfan Uruç; “ERCP den en az 8 saat önce hiçbir şey yenilip içilmemesi gerekiyor. Ancak az miktarda su içilmesinde bir sakınca yoktur. Eğer bir ilaç kullanılıyorsa bu ilaçlar hakkında doktora mutlaka bilgi verilmelidir. Çünkü düzenli olarak kullanılan ilaçlardan bazıları yapılacak işlemi etkileyebilir. Eğer hastanın hamile olma olasılığı da varsa mutlaka doktorunu uyarması gerekiyor” diye konuştu.
Popüler Yazılar
- Kalp damarlarının incelemesind...
- Kadın sağlığını tehdit eden se...
- Güngör: “Kış aylarında boğaz a...
- Okullarda el, ayak, ağız hasta...
- Ağrılara doğal çözüm: Nöralter...
- AIDS hastalığı tüm dünyada hız...
- Safra kesesi taşları neden olu...
- Hamilelik belirtileri nelerdir...
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...