Nev Sağlık Grubu
EN
“Beyin kanamasında ilk 2 saat hayati önem taşıyor”

Beyni besleyen damarlardan birinden ya da birkaçından kanın dışarı sızması nedeniyle, beslenen bölgenin işlevini yitirmesi, çalışamaz duruma gelmesi ile beyin kanamasının meydana geldiğini belirten Nev Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Osman Okan Yaman, kısaca rahatsızlığın kafatası içerisinde gerçekleşen kanamalar olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Yaman, kanamaya yol açan farklı nedenler olduğunu ifade ederek, “Bir kanamanın beyinde yarattığı hasar kanama nedenine, boyutuna, kanamanın yerine ve ne kadar hızlı kontrol edildiğine bağlıdır. Bazı kanamalar beyinde kalıcı hasar bırakırken bazıları tamamen iyileşebilir” dedi.

İhmal edilmemeli

Hipertansiyonun beyin kanamasına neden olabileceğini dile getiren Yaman, aşırı sigara ve alkol tüketimi, şeker hastalığı, doğuştan gelen yatkınlık, kan sulandırıcı ilaçlar, damar yapısında bozukluk, beyindeki kistler ve tümörlerin de nedenler arasında yer aldığını kaydetti.

Yaman, günümüzde her yıl binlerce insanın beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybettiğini ya da kanama nedeniyle ağır sakatlıklara maruz kaldığını belirterek, “Beyin kanaması geçiren kişilerin acil bir şekilde hastaneye yetiştirilmesi gerekiyor. Bu oldukça önemli. İlk 2 saat içinde tedavisine başlanan kişilerin büyük bir bölümü tamamen tedavi edilebilmektedir. Yani beyin kanaması belirtileri hissedildiği an ihmal edilmemeli, en kısa zamanda müdahale edilmeli” diye konuştu.

Belirtilere dikkat!

Beyin kanamasının birçok belirtisi olduğunu ifade eden Op. Dr. Osman Okan Yaman, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe, şuur kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluk, yutma ve görmede zorluk, okuma ve yazmada sorun olarak kendini hissettirebileceğini dile getirdi.

Yaman, belirtilerin genellikle aniden baş gösterdiğini anlatarak, “Belirtiler dikkate alınmadığında kalıcı hasarlar kalabileceği için beyin kanaması geçiren kişi çok fazla hareket ettirilmeden en kısa sürede sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bu aşamada mutlaka solunum yoluna bakılmalı. Hastanın dili kontrol edilmeli. Aksi takdirde nefes alımı engellenebilir” ifadelerini kullandı.

Cerrahi müdahale gerekebilir

Beyin kanaması tedavisinin kanamanın nedenine, büyüklüğüne ve bölgesine göre değişebileceğini belirten Yaman, kanamayı önlemek için cerrahi müdahale gerekebileceğini söyledi. Yaman, ağrıyı azaltmak adına ağrı kesici, idrar söktürücü ve kasılmaları önleyen ilaçlar verildiğini dile getirerek, “Kanamanın durumuna göre uygun tedavi yönteminin ne olduğu, ameliyat gerekip gerekmeyeceği yapılan tetkikler sonunda dile getirilecektir” dedi.