Nev Sağlık Grubu
EN
Hızlı Kilo Kaybı Karaciğer Yetmezliğine İşaret Olabilir!

Karaciğer, insan vücudunun en büyük iç organı olup, yenilenme kabiliyeti oldukça yüksek bir organ olarak bilinirken, bir anda ortaya çıkabilen ya da bazı nedenlere bağlı olarak yıllar içinde gelişebilen karaciğer yetmezliği, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi şekilde tehdit edebiliyor.

Öyle ki, hastanın tüm karaciğer fonksiyonlarının bozulma sürecine kadar hiçbir belirti vermeyebilen karaciğer yetmezliği, bir anda ortaya çıkan ve kişinin hem yaşam kalitesini, hem de yaşam süresini etkilemesi bakımından, çağımızın en sinsi hastalıkları arasında gösteriliyor.

Aniden ortaya çıkabilen ya da hepatit, siroz gibi hastalıklardan ötürü, yıllar içinde gelişebilen karaciğer yetmezliğinin, tedavi edilmediği takdirde insan yaşamını ciddi şekilde tehdit edebildiğini ifade eden Nev Esentepe Hastanesi Dâhiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Salim Çınar; hastalığın iştah ve kilo kaybı, karın ağrısı, şişlik, bulantı, kusma, baş dönmesi ve bayılma ile bacak ve ayaklarda uyuşma gibi belirtilerle ortaya çıkabildiğinin altını çizerken, akraba evliliklerinin, alkol bağımlılığının ve kötü beslenmenin, karaciğer yetmezliğinin en önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

“Pek Çok Hayati Fonksiyonu Var”

Karaciğerin insan yaşamındaki doğrudan etkisinden bahseden Dr. Salim Çınar; “Karaciğerin, besinlerle aldığımız gıdalardan proteinler başta olmak üzere; kolesterol, yağlar ve pıhtılaşma faktörleri gibi önemli yapıtaşlarını sentezlemek, yağların emilimi için gerekli olan safranın yapılarak, sindirim sistemine salgılanması, ortaya çıkan birçok kimyasal madde ve ilaçtan vücudu temizlemek, enfeksiyonlara karşı savaşta bağışıklık sistemini düzenlemek ve kan şekeri düzeyini ayarlamak gibi hayati fonksiyonları bulunmaktadır. Hepatit B, C ve D virüs enfeksiyonları, alkol bağımlılığı, kötü beslenme, ağır yaralanma vakalarında karaciğer ünitelerinin zarar görmesi alınan ilaçların yan etkisi gibi nedenlerle, kişide karaciğer yetmezliği meydana gelebilir” diye konuştu.

“Tek Çözüm Karaciğer Nakli”

Karaciğer yetmezliğinin erken teşhis edilmeyip, ileri safhalara ulaştığı zaman hastalar için yaşam kurtarıcı tek tedavi yönteminin karaciğer nakli olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Salim Çınar; “Pek çok hastalıkta olduğu gibi karaciğer yetmezliğinde de erken tanı çok önemli. Karaciğerin kendini yenileyebilme ve büyüme kapasitesi, bu tedavi yöntemini hastalarımıza sunabilme imkânı sağlamaktadır. Ülkemizde yıllık 1200 civarında hastaya, karaciğer nakli yapılmaktadır. Tabi ki burada önemli olan konu, organ bağışı konusunda gerekli farkındalığın ve bilincin oluşmasıdır. Karaciğer nakli beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan organlardan veya hastanın akrabalarından bağış yoluyla yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.