Özellikle mevsimsel geçişlerde ve kış aylarında meydana gelen hastalıklar toplum genelinde yaygın şekilde kendini hissettirirken, uzmanlar bu dönemde sağlığa dikkat edilmesi için gerekli tedbirlerin önceden alınması gerektiği yönünde uyarılar vermeye devam ediyor.
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, nezle, grip, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, bademcik iltihabı, faranjit astım, bronşit, zatürree orta kulak iltihabı gibi hastalıklarda artış yaşandığını anımsatan Nev Esentepe Hastanesi Dâhiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Doğan Çimen, özellikle şeker hastalarının (diyabetlilerin) bu dönemde; beslenme düzeni, spor aktiviteleri, vücut bakımı gibi birçok konuda, sağlıklarına çok daha özen göstermesi gerektiğini vurguladı.
Kış mevsiminde hava sıcaklığında yaşanan düşüş, günlerin kısalması ve hareketsizlik nedeniyle, vücudun kalori harcaması ve buna bağlı olarak da metabolizma hızında azalma olduğunu aktaran Dr. Çimen; “Daha hareketli bir yaşamın görüldüğü yaz aylarında, kan şekerini normalleştirmek adına gerçekleştirilen diyet ve kullanılan ilaçlar, kış mevsiminde aynı düzeyde olumlu etki göstermeyebilir. Kış aylarında vücudumuz, ısısını koruyabilmek için metabolizmayı yavaşlatır. Bu da kan şekeri ayarının bozulmasını beraberinde getirir. Diyabet hastaları soğuk havalarda kan şekerini sık sık kontrol etmeli, diyet ve tedavide oluşabilecek olası değişiklikleri de mutlaka doktoruna danışarak hareket etmelidir” dedi.
Uzun Süreli Aç Kalınmamalı
Şeker hastalarına yönelik, bu dönemlerde uzun süreli aç kalmamaları tavsiyesinde bulunan Dr. Doğan Çimen; “Şeker hastaları gün içerisinde, azar azar da olsa sık şekilde yiyecek tüketerek, vücut dengelerini korumalıdır. İnsülin ve şeker düşürücü ilaç kullanan hastaların da bu ilaçların etkilerinin en yüksek olduğu dönemlerde, ara öğünlerini asla atlamamaları gerekiyor. Kışın azalan aktivite ve buna bağlı olarak öğün saatlerinin aksatılması, hastalarda, şeker düşüklüğüne neden olabilir. Ve durum da diyabet hastaları açısından tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Diyabet hastaları, bu sorunu yaşamamak için uzun sürebilecek aktivitelerde ara öğünlerini atlamamak adına yanlarında kesinlikle yiyecek taşımalıdır. Uyku düzeni ve süresine de dikkat etmek gerekiyor. Alkol, kan şekeri düzenini olumsuz etkilediği için alkolsüz ve şekersiz sıvı gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Soğuk havadan ötürü evde geçirilen zamanın uzaması da beslenme alışkanlıklarında değişikliğe neden olduğundan, kışın diyabet hastaları genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenip portakal, mandalina gibi turunçgilleri sıkça tüketmektedir. Uzun kış akşamlarında vitamin ve enerji deposu olan turunçgillerin çok fazla yenilmesi de vücudun şeker dengesini bozulabilir” açıklamalarında bulundu.
Popüler Yazılar
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...
- Tırnak batması tedavi edilmezs...
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...