Nev Sağlık Grubu
EN
Kış Hastalıklarına Karşı Erken Önlem Şart

Soğuyan havalarla birlikte, çocukların hasta olma sıklığının da arttığını belirten Nev Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Mümine Hacıoğlu, hava kirliliği, kapalı ortamlarda daha uzun süreli vakit geçirme, okulların açık olması, vücut direncinin yaz mevsimine göre düşmesi gibi nedenlerle, kış aylarında hastalıklara yakalanma riskinin arttığını söyledi.

Hacıoğlu, özellikle kış mevsiminde çocukları hastalıklardan korumak için ebeveynlere sorumluluklar düştüğüne dikkat çekerek, “Anne ve babalar bu mevsimde bazı hassas konulara daha fazla dikkat etmeli. Özellikle kreşe, okula giden çocuklar, hastalığa yakalanma konusunda daha fazla risk altında. Bunun dışında kalabalık ailelerdeki çocuklar, okula giden kardeşi olan bebekler ve evde sigaraya maruz kalan çocuklar, maalesef daha çabuk hastalığa yakalanabiliyor” dedi.

Hasta çocukları okula göndermeyin

Ailelerin alacağı bazı önlemlerle hastalıklara yakalanma olasılığının düşeceğini ifade eden Dr. Hacıoğlu, hijyen konusuna büyük önem verilmesi ve özellikle tuvalet kullanımından sonra, ellerin mutlaka yıkanması gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Hacıoğlu, çocukların sigara dumanına maruz bırakılmaması gerektiğini dile getirerek, “Hasta çocuklar okula gönderilmemeli. Bu şekilde hem daha kısa sürede iyileşme sağlanır, hem de diğer arkadaşlarına hastalık bulaştırması önlenmiş olur. Ayrıca çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesini sağlayarak, vücut dirençleri artırılmalı” diye konuştu.

Belirli aralıklarla ortam ve oyuncak temizliği de yapılması gerektiğini dile getiren Hacıoğlu, kışa başlarken çocuğun aşılarının yaşına uygun olarak tamamlanmış olmasının da çocukluk hastalıklarından koruyacağını söyledi.

Sıvı tüketimi artırılmalı

Özellikle soğuk algınlığı, nezle, bronşit ve orta kulak iltihabının kış mevsiminde fazlasıyla kendini hissettirdiğini belirten Hacıoğlu, hastalanan çocukta öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı, boğazda kaşıntı ve ateş gibi belirtiler görüldüğünü kaydetti.

Hacıoğlu, çocuğun hastalık anında dinlenmesi ve sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini dile getirerek, “Özellikle kış aylarında evlerde hava kuru oluyor. Bu da solunum yollarının kuruluğuna yol açıyor. Bu durumda, havayı nemlendirmek için buhar makinesi kullanılabilir. Buhar solunum yollarındaki reaksiyonu çözmede etkilidir ve öksürüğü rahatlatır” dedi.