Bilimsel gelişmelerin tıp alanına katkısı tartışılmaz boyutta. Özellikle yapay zekâ alanında yaşanan ilerlemeler, doktorlara hem teşhis hem de tedavi alanında büyük avantajlar sağlamaya devam ediyor.
“Yapay zekâ, gözün retinasından korneaya kadar hastalıkların teşhisi ve tedavisi içim kullanıma girmiştir” diyen Nev Sağlık Grubu Göz Hastalıkları bölümünden Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“Yapay zekanın etkinlik ve maliyet faydası gelecek için umut verici”
Hüseyinoğlu, “Yapay zekâ bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri insan beynine benzer şekilde yerine getirme özelliği olarak tanımlanabilir. Birtakım veriler makineye yükleniyor. Sistem bunları öğrenip, kullanmaya başlıyor. Temelde; insanın düşünme yöntemleri analiz edilerek ve yapay zekâ aracılığıyla bunu yerine getirmeye yönelik algoritmalar yaratmak esası bulunuyor. Bu nedenle de çok iyi bir yazılım desteğinin olması gerekiyor. Gözü bir bütün olarak düşünürsek; retinadan yani gözün arkasından önüne yani korneaya kadar tüm yapıyla ilgili hangi hastalıklarda yapay zekadan faydalanılabileceği düşünüldüğünde yapılan çalışmalarda görüldü ki yapay zekanın etkinlik ve maliyet faydası gelecek için umut verici” dedi.
“Çıplak gözle değerlendirilmesi zor olabilecek özellikleri çıkarmayı amaçlamaktadır”
Hüseyinoğlu, “Göz hastalıklarının teşhisinde kullanılan geleneksel yöntemler öncelikle göz doktorunun mesleki deneyimine ve bilgisine bağlıdır; bu da kimi zaman yanlış teşhis olasılığına ve tıbbi verilerin yetersiz kullanılmasına neden olabilir. Yapay zekâ uygulamaları, uzman bilgisini ve sınırlı kaynakları paylaşarak uzak bölgelerdeki hastalara destek sağlanmasına katkılar sağlayabilir. Tıbbi görüntü işleme alanındaki araştırmalar genellikle çıplak gözle değerlendirilmesi zor olabilecek özellikleri çıkarmayı amaçlamaktadır” ifadelerinde bulundu.
“Çalışma konuları gün geçtikçe genişlemektedir”
“Yapay zekâ ile ilgili göz hastalıkları üzerinde yapılan çalışmalara baktığımız zaman ön segment bozuklukları ektazi, keratokonus, katarakt, göz içi lens gücü hesaplaması, pediyatrik katarakt ve cerrahi sonrası oluşabilecek komplikasyonların tahmini, glokom, şaşılık alanlarında olmak üzere çalışma konuları gün geçtikçe genişlemektedir” diyen bölümünden Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, “Oftalmolojide yapay zekâ, bir durumu teşhis edebilen büyük miktarda görüntü içerdiğinden en çok retina alanına odaklanmıştır. Arka segment bozuklukları diyabetik retinopati, retina damar tıkanıklıkları, sarı nokta hastalıkları, optik sinir anomalileri, kalıtsal retinal bozuklular başta olmak üzere prematüre retinopatisi göz hastalıklarında yapay zekâ uygulamaları alanlarında yapılan çalışmalarda incelenmektedir” dedi.
Hüseyinoğlu, “Henüz klinik kullanımda yer almayan ancak çalışmaları hızla devam eden yapay zekâ uygulaması gelecekte önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Tarafsız, tekrarlanabilir ve doğru sonuçlar veren programlar oluşturmak için eğitim ve test setlerinin geniş, çeşitli ve klinik olarak doğrulanmış olması gerekir. Bu veri tabanlarını oluşturmak zaman, iş birliği ve sabır gerektirir” açıklamalarında bulundu.
-
Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Göz hastalıklarında yapay zekâ...
- Kayak yaparken sakatlanmayın!...
- Deprem korkusuyla nasıl baş ed...
- Ofis çalışanlarını tehdit eden...
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...