Çünkü çocukluk döneminde süt dişlerinin çürükten dolayı zamanından önce kaybedilmesi, çocuklarda büyüme ve gelişim sürecinde önemli problemleri de beraberinde getirebiliyor.
Çocuklarda tedavi edilmeyen süt dişi çürüklerinin; diş ağrısı, kötü koku, çiğneme zorluğu ve beslenme bozukluğu pek çok soruna yol açabileceğini belirten Nev Esentepe Hastanesi Diş Ünitesi’nden Dt. Bilge Lenger, süt dişlerinin normal dişlere oranla daha çok organik madde içermesinden dolayı daha hızlı ve kolay çürüdüğünün altını çizerek, çocuklarda süt dişinin bakımına dair ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Yetersiz Beslenmeyle Birlikte Gelişim Geriliğine Yol Açabilir
“Süt dişlerinin görevlerinin başında, beslenmenin sağlanması gelmektedir” diyen Dt. Bilge Lenger, “Süt dişleri değişken olabiliyor. Bu yüzden ortalama 6 aydan sonra, genellikle alt ön bölgeden başlayarak çıkar ve yaklaşık 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde çocuğun ağzında toplam 20 adet süt dişi alt ve üst çenede simetrik olarak yerleşir. Çürüğün ilk evrelerinde, sadece beslenme sonrasında ağrı hisseden çocuk, çürüğün derinleşmesi durumunda, sürekli olarak ağrı hissetmektedir. Özellikle yemeğin ardından ağrı hisseden çocuk, yemek yemekten vazgeçeceği için bu sürecin sonunda yetersiz beslenmeden dolayı, çocukta gelişim gerilikleri görülebilecektir” dedi.
Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı
Küçük yaştan itibaren doğru diş fırçalama alışkanlığı kazanan çocukların, sağlıklı ve temiz bir ağıza sahip olabildiğini ifade eden Dt. Bilge Lenger, “İleri yaşlardaki ağız sağlığının temeli, küçük yaşlardan itibaren çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasıyla sağlanabilir. Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçalarının tercih edilmesi gerekiyor. Kullanılacak diş macunu miktarı ise bezelye büyüklüğünü geçmemelidir. Bu dönemde çocukları motive etmek amacıyla kısa bir süre için elektrikli veya pilli fırçalar kullanmak uygun olabilir. Ancak çocukların el becerilerinin gelişmesi amacıyla, manuel fırçanın kullanımından vazgeçilmemelidir. Ayrıca çocuklarda da yetişkinler gibi 6 ayda bir periyodik kontrollerin yapılması faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.
Popüler Yazılar
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...
- Tırnak batması tedavi edilmezs...
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...