Nev Sağlık Grubu
EN
Obezite ile Mücadelede Cerrahi İşlem Başarılı Sonuçlar Veriyor

Günümüz dünyasının en önemli sağlık sorunları arasında gösterilen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün raporları doğrultusunda da gelecekte çok daha fazla yaygınlaşacağı öngörülen obezite ile ilgili uzmanlardan önemli uyarılar gelmeye devam ediyor.

Obezitenin dünya çapında hızla ilerleyen ve ciddi bir rahatsızlık olduğuna değinen Nev Esentepe Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Türk, ülkemizde her 3 kişiden birinin fazla kilo sorunuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, fiziksel aktivite eksikliğinden artan ve erken yaşlanmaya dahi neden olabilen bu soruna karşı, cerrahi işlem sayesinde son derece başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti.

Obezitenin tansiyon, şeker ve kalp gibi ciddi sağlık sorunlarını tetiklediğini aktaran Op. Dr. Özgür Türk, Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri göre dünyada her yıl, 3 milyona yakın insanın fazla kiloya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini ifade ederek, bu önemli konunun asla ötelenmemesi gerektiğini ve toplum nezdinde de farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de Her 3 Kişiden Biri Fazla Kilolu

Sağlık Bakanlığı verileri ışığında değerlendirmelerde bulunan Dr. Özgür Türk, Türk toplumunun üçte birinin obez, üçte birinin kilo fazlası, üçte birinin de normal kiloya sahip olduğunu belirtirken; “Ülkemizin sağlıkla ilgili geleceğini tehdit eden en büyük unsurlar, hareketsiz yaşam, şişmanlık ve sigara kullanımıdır. TÜİK verilerine göre, ülkemizde obezitenin görülme sıklığı erkeklerde yüzde 15,3, kadınlarda ise yüzde 24,5 olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle çocuklarımızın bu yönde sürekli kontrol altında tutulması gerekiyor. Bunun için de ebeveynlere büyük sorumluluklar düşüyor. Bunların dışında yağlı, şekerli, gazlı ve hazır gıdalar obeziteyi önemli ölçüde tetiklemektedir. Yapılan araştırmalarda her iki ebeveyn obez ise çocuğun da obez olma oranı yüzde 80, ebeveynlerden biri obezse çocuğun da obez olma ihtimali yüzde 50 olarak gösteriliyor. Bu yüzden aileden başlayarak, obezite ile mücadele konusunda etkin adımlar atılmalıdır” diye konuştu.

Gelecekte Obezite ile Mücadele En Önemli Konuların Başında Gelecek

Yakın gelecekte tüm dünyada, toplum sağlığını tehdit eden obezite ile ilgili büyük bir çalışma başlatılmasını öngördüğünü de aktaran Dr. Türk, gelişen teknoloji ile birlikte obezite cerrahisi alanında da önemli atılımlar olduğunu ifade ederek, obezitenin diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve çeşitli cerrahi yöntemler ile tedavi edilebildiğini söyledi.