Nev Sağlık Grubu
EN
 Covid -19 (Korona virüs) Antikor Testi Nedir? Kimlere Yapılmaktadır?

Tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 (korona virüs) salgınında, hastalığı geçiren ve / veya geçirmeyen pek çok kişi, hastalığa karşı bağışıklık kazanma durumunu merak ediyor.

Bu tip salgın durumlarında yüksek güvenilirliğe ve hassasiyete sahip tanı testlerinin gerekliliği oldukça önemli hale geldiği için virüs ile kimlerin karşılaştığını tespit etmek için yapılan testler de pandemiyi yavaşlatmanın en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir.

Bu noktada karşımıza antikor testleri çıkmaktadır. Antikorlar, bağışıklık sisteminin vücuda yönelik tehditleri tanımlamasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olan proteinlerdir. Yani bağışıklık sistemi; Covid -19 virüsüne karşı korunmak için kendi içerisinde belirli antikorlar oluşturmaktadır. Vücudun virüse karşı bağışıklık sağlaması durumunda, antikorlar sayesinde gelecekte aynı virüse karşı korunmaya yardımcı olur.

Korona virüse karşı gelişen IgG antikorları bizi ne kadar korur?

Korona virüs enfeksiyonu geçiren kişilerde oluşan IgG tipi koruyucu antikorların, vücutta ne kadar süre kalacağı ve bizi ne kadar bir süre koruyacağı henüz tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalar, bu antikorun kandaki miktarının zaman geçtikçe azaldığını gösteriyor. Dolayısıyla tüm enfeksiyonlara karşı oluşan antikorların vücuttaki koruyuculuk süresi değişkenlik gösterebiliyor.

Antikor testi nasıl uygulanıyor, sonuçlar ne zaman çıkıyor?

Covid-19’a karşı uygulanan total IgG tipi antikorları ölçmek için yapılan test, boğaz veya burundan örnek alınarak yapılan testten farklıdır. Bu test, koldan kan alınarak gerçekleştirilir ve yaklaşık 2 saat içinde sonuçlanır.

Antikor testleri kimlere yapılıyor?

Korona virüs hastalığını geçiren kişilerde, bağışıklığın gelişip gelişmediğini değerlendirmek,

Hastalığı klinik belirti vermeden (asemptomatik) geçirenlerin çoğunlukta olmasından dolayı antikor taşıyanları tespit etmek,

Çalışma düzenini normale döndürmeye hazırlanan işletmelerin veya okulların çalışanlarının taranmasını sağlamak,

Ve toplum içerisinde belli sayıda kişi veya grupların taranması suretiyle, toplumun yüzde kaçının bağışıklık kazandığının tespiti için antikor testleri yapılmaktadır.

Korona virüs plazma tedavisi (İmmün Plazma tedavisi) nedir?

MERS, SARS ve Ebola salgınlarında olduğu gibi dünyada çok sayıda kişiyi etkileyen Covid-19 virüsüne karşı da plazma tedavisi sıklıkla uygulanmaktadır.

Enfeksiyonu geçiren bir kişinin bağışıklık sistemi, virüse karşı kendini koruyucu antikorlar geliştirmektedir.

Glikoprotein yapısındaki moleküller olan antikorlar da kanın "plazma" adı verilen sıvısında oluşmaktadır.

Dolayısıyla immün plazma tedavisinde, Covid-19 tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen kişilerin kanından bulunan plazma ismindeki sıvı alınarak; durumu kritik olan veya henüz kritikleşmemiş ve normal seyrinde devam eden hastaların iyileşmesi hedeflenmektedir.